úterý 10. července 2012

Letní putování III

Cílem dalšího puťáku byly:







Párkrát jsme zde už byli. Na jaře, v létě, na podzim. Jen zimní premiéra nás ještě čeká. Třeba jednou na běžky na Brdo... Tentokrát jsme volili méně známou trasu a taktéž méně navštěvovanou. Dohromady jsme potkali šest lidí a mrně v kočárku. 

U křížku - Kozel - Kazatelna - Hradisko sv. Klimenta.



Věžovitá skála z pískovce - Kozel - slouží jako cvičná skála pro horolezce. Je zde zhruba 18 výstupových tras.



V lese mě zaujaly mimojiné pavučiny, na jejich vláknech se parádně odráželo slunce.




Studánka U mísy. Sběrač vody je vytvarován jako miska. Na odpočívadle kousek dál jsem našla zajímavou cedulku.



Kazatelna - vypreparované pískovcové skalisko vystupující ze svahu s vytesanými schůdky pro výstup a upravenou plochou na vrcholu připomínající kazatelnu. Schůdky byly snad již vytesány ve středověku. Na vrcholu je zasazen železný dvouramenný kříž z roku 1972. Ze skaliska je výhled přes údolí Kyjovky (Stupavy) na protější hřeben Chřibských hřbetů, hrad Cimburk a část Koryčanské přehrady. O skalisku se traduje, že bylo využíváno skutečně jako kazatelna, nejprve moravským arcibiskupem Metodějem, později i augustiniány z nedalekého kláštera na Svatém Klimentu.




Hradisko sv. Klimenta - První písemná zmínka pochází z roku 1358. Slovanské hradisko plnilo pravděpodobně strážní funkci přechodu přes Chřiby a podle pověstí také ochranu kláštera v kterém měly být uchovávány ostatky sv. Klimenta. Po pádu Velkomoravské říše, kdy se v 10. století Morava stala cílem častých útoků z Uher, Čech a Polska sloužilo hradisko jako útočiště pro obyvatele okolních vsí. Trvale spravovali hradisko pravděpodobně jen zbytky slovanských mnichů zvaných černí mnichové moravští. Brněnští augustiniáni se snažili v druhé polovině 14. století obnovit svatoklimentský klášter. Roku 1421 byl však zdejší klášter napaden pod vedením Bedřicha ze Strážnice Husity a vypálen.



Gorazdova studánka kousek od Sv. Klimenta. Kouzelné místo, škoda jen, že jsou okolní stromy vykácené, bylo by tu skvělé místo na odpočinek. 



zpátky lesem Ke křízku



vzpruha pro uťapkané baťůřkáře - zapečené penne s kuřecím masem na kari
MÍSTO: Bunč



tady se zastavíme zase příště



a skvělá tečka za výletem - zastávka ve městě




Výletům zdar






8 komentářů:

  1. Jitu, to je úžasná procházka! Já si vždy přála procestovat Českou republiku, ale díky tobě nemusím ani z bytu! Neboť fotky jsou nepřekonatelné a hlavně tvůj výklad je jedinečný! Ty by jsi se tím mohla živit. ;-)
    Já dnes také fotila berušku, ale byla to nějaká sprinterka a nechtěla foto na památku, tak jsem se celkem zapotila. Ovšem tvá beruška je hotová modelka. ;-)
    A copak budeš tvořit z pořízených úžasných věcí? :-)

    Jsi odvaha, že jsi si stoupla k tomu kříži, mě by se strašně klepala kolena a asi by se se mnou zatočil celý svět, ale je to krásná fotka. :-)
    Já si musím ty fotky prohlédnout několikrát, miluji jejich sytost, teplo a něhu, kterou vyzařují. :-) A také takovou tu pohádkovou barevnost - prostě paráda. A to prosím nepřeháním, píšu to, co vidím. ;-)
    A zapečené penne musela být dobrůtka. :-) Tak baťůžkářko, načerpej síly a hurá na další výlet, už se nemohu dočkat, kam nás zavedeš nyní. :-)
    Měj se krásně Jitu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šárko, já si myslím, že na vlastní oči vidět krásy naší vlasti bude přeci jen lepší, než se koukat na moje fotky. Každý to vidí jinak. ;) Ale děkuji za chválu. Beruška odpočívala, takže zvěčnit ji nebyl zas takový problém. Z hnědého merina a dřevěných knoflíků, které jsem moc chtěla, budou srdíčka nebo kytičky. Ještě nemám jasno. Ty schůdky byly v pohodě, to bys taky zvládla, věř mi. A navíc to stálo za to. Zas kousek blíž k nebi. :)))

      Vymazat
  2. Ahoj Jitu, kouzelné fotky. Je vidět, že si výlety užíváte. Tak se těším na další reportáže ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu, Věrko. Musím se jít podívat k Tobě na Váš výlet.

      Vymazat
  3. Hi Jitu, eine tolle Bilderreise! Faszinierend auch, wie Du die Spinnweben aufgenommen hast, und das Penne-Gericht schaut soo lecker aus :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leider habe ich keine Ansichtskarte für Dich. Zum Glück kannst Du die sonnigen Bilder hier sehen. :)

      Vymazat
  4. Moc pěkné fotky, taky tam často chodíme jsou to krásné místa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Šárko, tak snad se někdy potkáme. ;) Je tam fakt moc hezky. Děkuju za návštěvu.

      Vymazat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *