středa 4. července 2012

Letní putování

Zabalit batohy a vzhůru ven. Pod modrou oblohu. S větrem v zádech. To je naše! Zvláště v létě milujeme výlety. Nikam se nespěchá, ze "světa" se můžem vrátit i za tmy. A že se chcem vrátit! Naší posteli se žádná jiná nevyrovná, to už jsme vyzkoušeli.


Tentokrát jsme zatoužili po horách a tak jsme se vydali do Orlických. Není to tak daleko jako naše milovaná Šumava a dnes můžu říct, že Orlické hory Šumavě tvrdě zakonkurovaly. 





Vyjížděli jsme za slunného počasí, já jsem vyrazila dost polehku, jedu přece nabírat bronz. Sluníčko na nás sem tam mrklo skrz mlhu a teploty kolem 20ºC. Příjemná změna oproti třicítkám. Nejdříve jsme se posilnili v Kozím chlívku. Je to nádherný penzionek s restaurací, až doma jsme zjistili, že se můžete ubytovat v Levandulovém pokoji, nebo třeba v Pomněnkovém nebo Pampeliškovém. Restauraci vévodily nádherné kachláky i s pecí na odpočinek. 



S plným žaludkem jsme se vydali na vrchol Velká Deštná přes přírodní rezevaci Jelení lázeň. Tady už bylo o poznání mlžněji a chladněji. Natáhla jsem dvě trička, tenkou mikinu, ponožky vytáhla, co to šlo a už se šlapalo. Bylo po dešti, na okolní trávě bylo plno kapek (to je tak něco na mně), viděli jsme spoustu zvonků - růžové, bílé, fialové, minizvonky a megazvonky... 



Na vrcholu na nás kouklo na chvilku slůňo (ale jen opravdu na chvilku) a znatelně se oteplilo. 



Fauna tu byla opravdu bohatá. Na naučných tabulích jsme se dočetli, že zde můžeme narazit na mloky, černé zmije, čolky, střevlíky. 



"Ještě tak černá zmije, kdyby tu byla," podotkla jsem s foťákem v ruce a v tu chvíli mi zatrnulo. Jakoby to bylo nějaké magické slůvko. Byla tam! Jen kousek od mojí nohy. Sic jenom obyčejná hnědá, ale i tak se mi roztřepala kolena. Přece jen člověk má před tímto tvorem docela respekt. Ještě že tu s náma není Benji, pomyslela jsem si. 



z naučné tabule...


  
Okolo Šerlíšského mlýna jsme se dostali do rezervace Bukačka, která připomíná prales. Musím říct, že se mi v něm líbilo mnohem víc než v Boubíně. Nikde ani noha, klid a ticho. Jen jsem víc koukala pod nohy, jestli tam nebude něco dlouhého, hnědého nebo černého. Zmijí tu mají být mraky. 



Masarykovu chatu jsme pro mlhu skoro ani neviděli. Těžko uvěřit, že je červenec a ne říjen nebo listopad. Ale ani v nejmenším nám to nevadilo.



Výlet se podařil. Ještě kus hor jsme viděli z auta na cestě domů. Posilnění teplou polévkou z jedné malé hospůdky jsme se loučili s Orlickými horami. Kousek níž už se mlha rozplynula úplně a my se mohli konečně zahřát. Doma na nás čekalo "příjemných" třicet stupňů. Nezbývalo než vzpomínat...♥



A pro ty, co čtou až do konce, malá soutěž:

Kde jste naposledy byly Vy na výletě? A co byste z daného místa určitě doporučili ostatním, že musí navštívit nebo vidět? 

Na jednoho vylosovaného baťůřkáře čeká maličká drobnost pro potěšení. 







8 komentářů:

  1. Jituš, měli jste nádherný výlet, to se musí uznat. Fotky jsi udělala opět nádherné a ty lesů, tak ty jsou jak z pohádky vystřižené! Nádhera, já tu sedím a jen krásou vzdychám, ale zatrnulo ve mě ohledně té zmije!!!! Pozor na ní!
    Nedávno jsme u mě na blogu řešili jakýpak brouček si to uvelebil na sítí a já a ještě jedna blogařka jsme typovali střevlíka, no koukám, že ten vypadá úplně jinak. ;-) U mě na okně to byl tesařík. :-)
    Ty zvonky jsou úžasné! Ještě nikdy jsem jich neviděla tolik pohromadě. :-) WOW! Nojo, rosa - kapky deště, to je pastva pro oko a objektiv. ;-) Ale zachytila jsi jí náramně. :-)
    Jitu, i já pořád říkám, že doma je nejlépe. :-) Ale ten obrázek (úplně první malovaný) je nádherný. :-)

    Já jsem tedy nikde dlouho nebyla (za týden se chystáme do lesů na chatičku :-) ), ale můj bratr a taťka byli na Vranovské přehradě a vřele doporučují návštěvu zámku Vranov a také samostatnou přehradu, kde je krásné koupání a půjčovna loděk. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zmije mi pořádně otevřela oči. Teď už se i u nás dívám, abych na nějakou nešlápla. Ale spíš se bojím, kdybychom vzali s sebou Benjika, to by nemuselo dopadnout dobře. Všechno v okolí pročmuchává...
      Tvého tesaříka jsem viděla, pěkný macík. :)
      Jo, doma je doma. A ten obrázek s dýní je fakt skvělý.
      Díky za tip na výlet, Vranov bych chtěla rozhodně vidět, tak snad to letošní léto klapne.

      Vymazat
  2. Ahoj Jituš, určitě jste si užili krásný den! My na výlety vyrazme až o dovolené, takže se mám pořád na co těšit! Užívej si sluníčka!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A máte už něco konkrétního? Nebo i konkrétní místo dovolené? Mně vyhovuje nejlépe, když výchozí bod výletů i dovolené je u nás doma. No, však jak píšu v článku. ;)

      Vymazat
  3. Ahoj Jitu, krásné fotky. My se chystáme na výlety příští týden - a to do Častolivic a na Veselý kopec u Hlinska. Není to od nás daleko, tak je to promě ideální. A další výlety jistě ještě o prázdninách budou, hlavně až bude mít manžel dovolenou. Krásný zbytek víkendu ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Věruš, ani jsem netušila, že jsme na výletě byli kousek od Vás. O Veselém kopci slyším poprvé, ale vypadá to taky zajímavě. Mrknu na net, díky. Tak ať se Vám dovolená vydaří. :)

      Vymazat
  4. Ahoj, prekrásne fotky, musel to byť naozaj úžasný výlet... Dúfam, že sa do tých končín niekedy pozriem, lebo hory milujem a do týchto som sa zamilovala už podľa fotiek... naozaj tam muselo byť úžasne a keď vidím to "novembrové" počasie, tak potichu závidím, lebo tých našich 36 nad nulou už začína byť neznesiteľných... My sa na výlet chystáme budúci tyždeň, ak všetko vyjde, do ZOO a zámku Lešná pri Zlíne... Ešte som tam nikdy nebola tak sa veľmi teším....najviac na ten zámok, lebo hrady a zámky sú moja ďalšia láska...Pekný deň! Natália

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, u nás je taky pořádný pařák, teploty podobné. Aspoň na chvilku jsme se zchladili. Lešná je úžasná, máte se na co těšit, je to nejkrásnější ZOO u nás. Teda podle mně, ale spousta lidí má stejný názor. Pozdravuj ode mne krokodýly v Yucatanu. Ten pavilon je naprosto úžasný.
      Díky za návštěvu. :)

      Vymazat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *