pátek 3. srpna 2012

Koláč "Oranžovo pod peřinou"

Základem tohoto pozoruhodného recepisu jsou meruňky, tvaroh a zakysaná smetana. Tu první ingredienci klidně můžete vyměnit a upéct třeba "Modro pod peřinou" se švestkami, "Zeleno pod peřinou" s hruškami a možná by šlo i "Červeno pod peřinou" s jahodami. Variací je mnoho. Tak šup, šup, obléct zástěry a jdeme na to! 







Těsto:
50g tvarohu (ve vaničce)
6 lžic oleje
1 vejce
2 lžíce vanilkové cukru
300g hladké mouky
3 lžičky kypřícího prášku

Vypracujeme těsto, pokud je příliš tuhé, přidáme 1 až 2 lžíce vody. Já jsem si ho nechala umíchat v pekárně, na těstíčka ona je machr. 

Přeneseme na pomoučený vál a vyválíme obdélníkovou placku. Poslední fáze přípravy těsta byla u mně hlavně taková ta "ťapkací", kdy jsem se snažila prsty roztáhnout malé těsto na velký plech. :o)



Ale teď necháme těsto odpočívat v pokoji...

... a připravíme si náplň:

3 vejce
zbytek tvarohu (viz výše)
1 kelímek zakysané smetany
75g cukru
1 lžíce vanilkového cukru
2 sklenice meruněk (původně jsem počítala jen s jednou, ale na velkém plechu se chuděrky meruňky s pláčem hledaly, tak jsem jim přidala kamarádky z druhé sklenice)


Oddělíme žloutky od bílků, z kterých vypracujeme sníh. Žloutky utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, tvarohem a smetanou. Nakonec zamícháme i sníh.

Vrátíme se k odpočinutému těstu. Nahoru rozložíme kousky meruněk (můžou být i celé) a zalijeme tvarohovosmetanovou pěnovou peřinou. 




Připravený koláč šoupneme do předehřáté trouby a pečeme opatrně asi 25 minut. V mezičase radostně umyjeme horu použitého nádobí s vědomím, že na nás za chvíli čeká mňamka!



Nechte si šmakovat!
U nás se koláč nějakým záhadným způsobem ztrácí z plechu...
 ♥♥♥



7 komentářů:

  1. Tak to může být mňamka Jituško,hned bych ochutnala.Receptík si píšu a vyzkouším.Marie

    OdpovědětVymazat
  2. Mňaaaaaam!!!!!!!! Já mám takovéto buchty strašně ráda! Jak je tam tvaroh a ovoce!!!!!!!! Buchta vypadá senzačně, jen se zakousnout. :-)
    Příjemný den Jituš. :-)

    P.S.: Opět překrásné fotky. :-) Ty máš tedy super oko Jituš. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Takovýhle meruňkový koláček také děláváme, je to dobrůtka, mňam, mňam! :-) Ani se nedivím, že se u vás ztrácí z plechu, u nás by byl taky hned fuč! :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Jitu, tak tenhle receptík ukládám. Vypadá to fantasticky. Přímo k nakousnutí. Hezký den ...Věra

    OdpovědětVymazat
  5. No ten by som si dala.

    Jitu, navodik pohladam, vobec neviem odkial som mala predlohu, skor sa mi yda ze som improvizovala a napodobnovala nejaky obrazok.

    Pa Gabi

    OdpovědětVymazat
  6. Mávám na Vás holky a přeju dobrou chuť. Ať se koláč podaří.

    Gabi, budu moc ráda, do toho čtverečku jsem se zamilovala. :o)

    OdpovědětVymazat
  7. Hmmm, das schaut soo lecker aus! Da könnte ich jetzt sofort ein großes Stück von essen ;-). Toll, was Du alles bäckst!

    OdpovědětVymazat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *