středa 15. srpna 2012

Letní putování VI - výlet No. 1

Nevšední, slunečná, zeleně uklidňující, místy adrenalinová, plná zážitků a objevování míst, kde naše noha ještě nevkročila - taková byla naše letošní cesta po Jižních Čechách. 
Nejdříve jsme se zastavili na nejjižnějším cípu přehradní nádrže Lipno.





Cesta sem byla dlouhá. Zatím jsme byli odpočinutí, takže se to dalo dost dobře zvládnout. Vzhledem k tomu, že jsme pokračovali ještě dále, nechali jsme si pár hodin na aktivní odpočinek. 
Už při pohledu z okýnka auta na mně zdejší prostředí působilo jako přímořské letovisko. Kolaři, bruslaři, pěší, vodáci, plachtaři, sem tam koupání chtiví a samozřejmě mraky turistů. My jsme se chtěli podívat na toto:



Nahoru jsme se mohli dostat trojím způsobem - autobusem, lanovkou nebo pěšo. Zvolili jsme druhou možnost. Bála jsem se, aby mi nespadl foťák, a tak vznikla jen tato fotka. Dole pod sedačkou je vidět dráha pro cyklohazardéry. Já bych na ni nevlezla ani náhodou, své údy a klouby mám velice ráda.



Nedávno na vrcholku otevřeli stezku korunami stromů. Je zatím jediná v naší republice, kousek za hranicemi v Německu je další a mnohem delší.



Je to velice zajímavá stavba, která nabízí netradiční výhled na Lipno, Novohradské hory a Šumavu. Kromě vrcholku je bezbariérová, potkávali jsme spoustu nadšených vozíčkářů. Užijí si na ní nejen děti, pro které je zde mnoho zastávek, kde se mohou dozvědět různé zajímavosti o přírodě, ale i vyzkoušet chůzi po různém povrchu. 



Na konci se do výšky 40 metrů tyčí devítiboká vyhlídková věž, jejímž středem vede tobogán. Buďto se může sjet dolů po skluzavce, nebo se vrátit zpět stejnou cestou. Schodiště je pouze pro techniky. Což o to, já bych se klidně svezla, ale byl v tom jeden háček. Nejen že jste si museli zaplatit "sjízdné", ale čekací doba na okamžik O se pohybovala okolo jedné hodiny. 





A jupíjupíjou dolů lanovkou. Tentokrát jsem už byla odvážnější...



mohylky pod lanovkou





2 komentáře:

  1. Jitu!!!
    Vítám tě zase doma. :-)
    Nádherný výlet jste měli, žasnu nad všemi fotkami - první foto alá pohlednice, je překrásně udělané. :-)
    Tvé povídání k fotografiím je tak nádherné, že normálně úplně živě cítím vůni stromů, klepou se mi kolena na různých cestách a na vršku, kde bych za žádnou cenu do tobogánu nevlezla - už téměř omdlévám! :-)
    Přesto všechno je to překrásná podívaná, nádherný výhled. :-)

    A mooooooooc děkuji za tak úžasné překvapení v podobě nádherného pohledu!!! Soví pírko, děkuji ti, za nádherná slova na něm. :-) Joooo Šumava! Vždyť ani jiný pohled, než nádherný být nemůže. ;-)
    Moc děkuji a přeji krásný středeční večer. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Hihi, ich weiß nicht, ob ich mich so hoch hinaus getraut hätte, aber die Aussicht, die Ihr hattet, war wirklich phänomenal! Und den hölzernen Adler finde ich wunderbar :-)

    OdpovědětVymazat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *