pondělí 20. srpna 2012

Letní putování VI - výlet No. 3

Při naší minulé návštěvě Šumavy jsme se sem pro nedostatek času nedostali. Docela mne to mrzelo, bylo to jen kousek od městečka, kde jsme bydleli. Letos to bylo numero zwei hned po jezerech. Dokonce dostalo přednost i před mechovými jezírky. Nelituji, je to nádherné místo.




Jedná se o největší zříceninu u nás, která pochází z 13. století. Největšího rozkvětu dosáhl v 15. století. Později, díky zadluženosti majitelů, se z něj pomalu ale jistě stala zřícenina, kdy kamení z hradeb používali obyvatelé vesnice jako stavební materiál.



Podle pověsti zde přišel Žižka o své druhé oko a to při nájezdu v roce 1421. Součástí prohlídky byla i malá audioinstruktáž, jak to při takovém obléhání vypadalo. Teda, zažít bych to nechtěla!



Na hrad jsme přijeli už brzy ráno, takže na první prohlídku jsme šli v komorní sestavě. Bylo více prostoru na otázky a focení. Zaměřili jsme se hlavně na sklepení a prostory, které bývaly dříve obytné. Hrad má hned několik bran a na modelech jsme se mohli přesvědčit, že byl opravdu veliký. Během druhé prohlídky (již v značném houfu) jsme se podívali i na věž, která je přístupná po dřevěném schodišti.



V dobách svého rozkvětu patřilo Rabí k nejmodejněji vybaveným stavbám. Nechyběla kachlová kamna, vodní nádrž, konírna, studna, chladné místnosti na skladování potravin a dokonce ani kanalizace. 





6 komentářů:

  1. Jituško, krásné počtení! Začátkem prázdnin jsme sjížděli Otavu a jeli jsme pod hradem. Bohužel jsme se tam nedostali, nebyl, kdo by hlídal loď. Snad příště...Hezký den! Adriana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že Vy jste stále na cestách. ;o) Na vodu, to bych taky jela!

      Vymazat
  2. WOOOW!!!! Tak to je něco! To je opravdu ohromně veliké! A mimochodem, nádherně nafocené. ;-)
    Jak si to tu tak čtu, tak bych tu dobu zažít nechtěla, ale chtěla bych umět čarovat a to bych se podívala do mnoha staletí, ale musela bych být neviditelná! :-DDD Strašně moc mě láká vědět a vidět, jak třeba zde v této zřícenině dříve žili, když to ještě zřícenina nebyla. :-)
    Teda Jitu, smekám, opravdu excelentní fotky. :-)
    Měj se krásně!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Vás to není zas tak daleko, můžete si udělat výlet.

      Vymazat
  3. Jitu, tak to je nádhera. Opravdu velká škoda, že je to tak daleko, tam by byli kluci v sedmém nebi. Hezký víkend ... Věra

    OdpovědětVymazat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *