neděle 25. listopadu 2012

Hraju, hraješ, hrajeme

Podzimní plískanice a inverzní počasí si u nás doma zpříjemňujeme dobrou knihou, zábavným filmem, nebo hraním společenských her. Ty jsou výborným prostředkem pro příjemnou zábavu nejen pro nás ale i naše návštěvy. Už několikrát jsme si tahhle "zorganizovali" Silvestr a výhodou je, že na takový konec roku se vzpomíná ještě dlouho. Proto neustále rozšiřujeme naši sbírku, aby bylo z čeho vybírat.

Včera jsme si z nákupu dovezli...




Toto je v pořadí naše první karetní hra. Spíše hrajeme ty deskové, ale balíček se na nás culil ve slevovém regálu a pořizovací cena 39 Káčé. Berem na zkoušku a jsme zvědaví, co z toho vyleze. :o)

ještě občerstvení a jdeme na to



V krabičce nacházíme návod a balíček 55 karet. Každá karta má z obou stran jedno písmeno. Také v levém horním roku jsou dvě písmenka. Ty nám připomínají, co na dané kartě je, abychom s ní neustále nemuseli točit. Také je zde pár kartiček jen s jedním písmenkem a prázdnou stranou - tu využijeme, když nám nějaké písmeno schází. 



Na stůl poskládáme nějaké slovo, které se skládá ze čtyř písmen. Zbylé karty zamícháme a rozdělíme mezi hráče. 

 


Úkolem prvního na tahu je zaměnit jakkékoli písmeno ve slově za jiné z ruky tak, aby vzniklo nové slovo. Vytahuju F. Domlouváme se, že slovo platí i bez diakritiky, i když v balíčkou jsou i samohlásky s čárkami. Takže: fóra.



Z rozehrané partie: z dotvořeného slova lira jsme složili lípa, Lída, Lisa.



Dokonce jsme se dostali tak daleko, že jsme vymýšleli anglická nebo německá slova. Srandy jsme si u toho užili dostatek. Mimo jiné vzniklo třeba i:



Nejspíš je tato hra podobná scrablle. Ten jsem ještě nehrála, takže nemůžu srovnat, co je lepší. Každopádně nelitujeme, že jsme ji koupili. Je velice rychlá a nezabere mnoho času. Kačaba bude nadšená. Určitě by šla vyrobit i po domácku. Však víte, jak se to říká: Kdo si hraje, nezlobí.

Hrajete také společenské hry?
A jaká je vaše oblíbená?
Budu ráda za Vaše tipy. :o)


Tak se mějte fajn
a nezlobte!




6 komentářů:

  1. Ahoj Jituš!
    Prej nezlobte! :-DDDD To já ani neumím! :-P

    Hra vypadá zajímavě. :-) Scrabble bych si moc přála. Nejlépe ten velký. Můj starší bratr má ten cestovní a mě strašně moc baví. :-)

    My doma strašně moc rádi hrajeme společenské hry. Od karet počínaje, Kvarteto, Člověče nezlob se, Sázky a dostihy, Kamionem po Evropě až pexesem konče. :-) Letos si pod stromeček nadělíme společenské hry (je jich tam strašně moc v jednom. Jen ten Srabble chybí). Tak se těším, až všichni zasedneme a budeme hrát nové hry. :-)

    Jituš měj se krásně. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Šári, už pilně tvoříme! :o) Zrovna tisknu penízky.

      Vymazat
  2. Jitu, u nás se taky hraje, i když teď už né tak často. Člověče nikdy nezklame, pak "američka" a hlavně Srabble.
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Američka? To je co? Scrabble jsme včera doma taky objevili, už se těším, až si zahrajeme. Díky.

      Vymazat
  3. Dostihy a sázky taky hrajeme. A člověče, nezlob se máme speciální hru, kterou nám loni donesl Ježíšek. Už tu párkrát byla. Delší hry nám vůbec nevadí - nemusíme je dohrát za jeden večer, roztáhneme je v kuchyni na našem velkém stole a hrajeme třeba týden, než partii dohrajeme. Sem tam se stane, že i v práci přemýšlím, jakou taktiku navečer ve hře uplatním. ;o)

    OdpovědětVymazat
  4. Jitu, hry mám moc ráda, ale v poslední době se k ničemu moc nedostaneme...kluci jsou na to oba ještě docela dost malí (teda Fífa úplně a Lukáš taky ještě nic moc) a čas, kdy jsou oni "ze hry" je moc vzácný:-D. Dřív jsme rádi mastili s babi a dědou kanastu a z deskových máme doma sbírku Carcassonne, bavili nás i Osadníci...a pak evergreen - Activity:-D. Scrabble mám moc ráda, ale to nebaví M., takže jedině s mou mamkou, tu taky baví:-)

    OdpovědětVymazat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *