neděle 9. prosince 2012

Hraju, hraješ, hrajeme III

... aneb Kamionem po Evropě



Tahle hra si mě prostě našla. Jako herní maniak se o společenské hry docela zajímám. Uslyšela jsem o ní poprvé někdy v říjnu, kdy jsem se s ní seznámila na kurzu vyrábění s cernitem. Říkala jsem si, že bych ji hned brala. Pak jsem zde psala o našich herních večerech a proběhlo setkání podruhé. 




Hru jako takovou v obchodě asi nekoupíte. Leda jen přes internet. Třeba tady. Jde o novou verzi původní hry, která vyšla v osmdesátých letech. My jsme se rozhodli, že si ji vyrobíme doma. Herní plán a příslušné kartičky jsem sehnala na těchto stránkách. Peníze a přívěsy jsem si vyrobila na počítači. Návod jsem si vzala také odtud (vpravo dole - soubory ke stažení), je mnohem přehlednější.



Před sebou máme mapu Evropy s většími městy. Jsme řidiči kamionu a našim úkolem je vyřídit zakázku a získat za celou hru co nejvíce peněz. My jsme si pravidla trošku upravili, abychom luštěním návodu neztratili mládí. :o)

V původní verzi jsou nádherná plastová autíčka, na kterých se dá vézt i náklad. Poprvé jsme jezdili s autíčky, které jsme si dovezli kdysi dávno z Brna. Problém byl v tom, že jsme měli chaos v nákladu - kolik toho vezeme. V plánu tedy bylo vyrobit si náklaďáčky z cernitu. Během hlavního testování hry jsem našla maličké soudky a jako náklad sloužily dřevěné podlouhlé korálky. Během hraní jsme se shodli v tom, že takhle to bude nejlepší. Se soudkami se dobře manipuluje a korálky taky nejsou nejmenší, takže to s nimi zvládne i chlapská ruka.

 


Dále potřebujeme peníze. Jako vklad každý dostává 5.000. Vytiskla jsem si stovky, pětistovky, tisícovky a pětitisícovky, ale hodily by se i dvoutisícovky na snadnější směnu. 



Na začátku hry dostává každý kamioňák tři zakázky. První město na kartičce je město, z kterého startujete, tam nakládáte svůj náklad. Žluté obdélníčky znamenají, kolik nákladu (korálků) vezete, druhé město - kam to vezete, a peníze - kolik za náklad dostanete peněz. 



Každý náklaďák smí vézt jen šest kostiček. Ze začátku jsme hráli tak, že jsme jeli jen první zakázku. Vyjeli jsme ze Stuttgartu a jeli do Mnichova. Přece z toho nezblbnem. Jenže pak se ukázalo, že do Szczecina pro další náklad jedeme dooost dlouho "poprázdnu" a samozřejmě tak přicházíme o penízky. A tak se začalo kombinovat. Naložíme první zakázku ve Stuttgartu, přikoupíme přívěs a zajedeme ještě pro další zakázku do Szczecina. Přívěsy jsou dvojího typu: čtyřmístný a šestimístný. Kolik si koupíte přívěsů, je čistě na Vás a na Vašich financích. Dá se to zvládnout i bez nich.



O tu pravou zábavu se nám postaraly karty událostí, které prý mají být hlavně pozitivní, jak se píše v návodu. Pozitivní sice jsou, ale ne všechny, ale to vůbec nevadí. Život kamioňáka holt není lehký. A pak ještě značky zákazu vjezdu a objížďky. 



Hra je parádní a všem se ohromně líbila. Procestovali jsme kus světa, potrápili jsme mozek - "Počkej, kam vlastně jedu?", "Šmarjájozéf, co jsem teď chtěla dělat?", "Nedávej mi tam tu zatracenou objížďku!", "Jak jsem se dostala do Rostocku, když jsem naposledy stála v Dortmundu?", "Kterej je můj, kterej je můj?" - a užili spoustu srandy. ♥ 
Šári, díky, užíváme! ☼☼☼



Vřele doporučuju,
tak si hrajte a nezlobte... :o)


2 komentáře:

  1. Ahoj Jituš!
    Vůbec bych neřekla, že hra není kupovaná! Je naprosto úžasně vyrobená! Klobouk dolů! :-)
    Akorát tě maličko poupravím. Náklad - neboli kamínky, či korálky se nadávají na kamiony nebo na auta či do soudků, ale skládají se na ty kartičky, které si kupuješ - tam je obrázek náklaďáku i s tím počtem korálků a právě na něj se kamínky (korálky) skládají. ;-) Vůbec ne na aotíčka. Takže klidně můžete používat figurky z Člověče nezlob se! :-)
    Ale jinak je jasné, že záleží jen na vás, jak si hru upravíte. ;-)
    Mám radost, že vás baví - nás moc! :-)
    A přeji mnoho krásných společných chvil nad hrami. :-)

    Ahoooj Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, Šári, že se tam nedávají. Ale my si je tam dáváme, jednak je to hra o převozu nákladu a jednak máme docela přehled, co zrovna vezeme. Stačí si dát kartičky s aktuálním zakázkami stranou a už se to veze!
      Je to parádní hra, jsem ráda, že jsme ji objevili. :o) Dík moc za Tvé přání, hry se u nás mají opravdu dobře a na televizi se jenom práší. :o)))

      Vymazat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *