středa 17. července 2013

Flekato vs. čisto

Už nebuduju. 
Budujem.
Na více frontách.

Skočili jsme do toho rovnýma nohama. Zvládneme to na dvakrát, nebudeme přece troškařit. První zateplit. Něco z venku, něco zevnitř. První stěna hotová. Hráli jsme si s tím od brzkého rána až do odpoledne. Naši předci neznali vodováhu, ach jo... :o) Ale nemělo by mě to už překvapovat, i kuchyňskou linku mám na míru - tip ťop. 

"Záclona" před zdí není pro to, abychom se neupekli, ale aby se neupekla hmota, kterou se potírají dlaždice izolace. Šik sice není, ale třeba to pomůže. 

 


Dnešek byl vyhlášen jako odpočinkový, tak honem vyprat prádlo a nechat ho uschnout venku na sluníčku. Nedávno jsem objevila v DM drogerii bezva prášek. Dříve jsem na praní používala mýdlový sliz, ale máme opravdu velice tvrdou vodu a nepodařilo se mi vyexperimentovat správné složení. Vrátila jsem se ke klasickým tekutým práškům. Ale tenhle - tenhle tak krásně voní, přípomíná mi právě jelenské mýdlo, které se přidává do slizu.

 

V kuchyni jsem mezitím zpracovávala letošní bylinky. Něco do ledových kostek, něco nasušit do zásoby. Chuděra sušička byla z libečku tak překvapená, je totiž zvyklá více na jablka, že se mnou ke konci přestala komunikovat a jen tichounce předla. Což není u tak hlučného stroje zcela normální. Naštěstí se na ni M. podíval se šroubovákem v ruce a za chvilku byla zdravá.

 


Jé, co to máme za flekatou buchtu?

 

Přece flekatého žavse.  Musela jsem ho vyzkoušet. Byla to lžícová výzva. :o) Těsto na dortovou formu u Blanky, těsto na plech u Vendy. Děkuju! ♥ Přidáno do kuchařky. 
Přemýšlela jsem, čím žavse vyšperkovat. Ovocné koláče jsme teď měli pořád. Zapátrala jsem ve svých receptech a našla tvarohovou náplň. Do těsta jsem tedy přidala ještě lžíci kakaa, aby světlý tvaroh na buchtě vynikl. 

Náplň je jednoduchá: 
(z hrnkového receptu převedeno na lžícový)
500 g měkkého tvarohu
2 žloutky
3 lžíce cukru
4 - 5 lžic mléka
1/2 sáčku vanilkového pudinku

Všechny suroviny smícháme dohromady, puding nevaříme. Naplníme mikrotenový sáček a na povrchu kakaového těsta uděláme mřížku. S tímhle se mi nechtělo piplat, vzala jsem si onu lžíci a náplň na těsto prostě "nakydala", jak říká má sestra. :o) V troubě se světlo a tmavo slije dohromady a výsledkem je flekato.



A pokud Vás honí mslná na něco maličkého a nejste buchtoví, zkuste novou kofilu, je mňamózní...

 


Slůňovaté dny



1 komentář:

  1. Jejich prášky taky nemám nijak zmáknuté, Blani. Jen tenhle mi padl do oka. A pak taky ekoaviváž značky Frosch.
    Zateplujeme jen jednu místnost. Je ze tří stran nechráněná. V zimě téměř neobyvatelná. Jednu stěnu děláme z venku, druhou zevnitř a třetí je zateplená jen z části. Doufám, že to i s pomocí maxiradiátoru pomůže.

    OdpovědětVymazat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *