čtvrtek 1. srpna 2013

Pod toskánským sluncem

...od Frances Mayes

 

Krásná kniha.

Ze začátku mě nijak zvlášť nezaujala. Ne že by mě přímo nudila, jen jsem jaksi "nepřítomně" četla zdlouhavé pasáže o koupi domu, o schůzkách s právníky a stavění kamenné zdi. Jenže pak jsme se i my pustili do úprav v domě a najednou mě kniha začala zajímat více. Asi proto, že jsem v podobné situaci také žila. 

Líbilo se mi, jak autorka dokázala výstižně popsat své pocity, jak se s domem a s okolím sžívá, jak si uvědomuje, že právě tohle je její domov, ač většinu roku žije na jiném kontinentu.

Dokonce i popisy z jejich italských výletů jsem nepřeskakovala, i když mi místa vůbec nic neříkala, protože jsem je nikdy neviděla. Frances mne prostě zaujala nějakou příhodou nebo zajímavou událostí.

Jediné negativum: podporovala můj zlozvyk jíst u čtení. Bodejť taky ne, téměř neustále se píše o nějakém dobrém jídle. Stejně to bylo s kávou. Pokud jsem četla, musela jsem ji mít také po ruce. Na rozdíl od Eda jsem si však kávu užívala na více doušků (i s mlékem), presso na jeden hlt není můj styl.

Ukázka:
Po několika dnech se můj život ustálí v pravidelném rytmu. Ve tři ráno se probudím a asi hodinu si čtu; místo místo oběda v poledne si dávám malé svačiny - zralé rajče, které ukusuji jako jablko - v jedenáct a ve tři. Vstvávám asi v šest a uprostřed dne, kdy je největší žár a čas na siestu, jsem zralá zalézt si na dvě hodiny do postele. Do dřímoty se upadá snadněji než do spánku, a tak za doprovodu šumění malého ventilátoru slastně dřímám. Konečně mám čas prostřít si venku deku a lehnout si s baterkou a hvězdnou mapou v ruce pod noční oblohu. Velký vůz je příhodně zaparkován přímo nad domem a s jeho pomocí se mi podaří vypátrat Polluxe v Blížencích a Procyona v Malém psu. Zapomínám na hvězdy a ony jsou tady, tak živé a stálé, rozechvěle pulzující, padající.


 

Nakonec jsem neodolala a podívala se i na film. Jsem ráda, že jsem napřed četla knihu, film má s ní pramálo společného. Jen malé náznaky, které mi byly jasné jen díky tomu, že jsem o příběhu věděla víc. I tak se mi filmové zpracování líbilo a určitě se na něj podívám znovu.




6 komentářů:

  1. Jituš a já jsem to měla přesně naopak...nejdřív jsem viděla film,který se mi moc líbil a tak jsem se rozhodla přečíst si i knížku.Ta mně zaujala hnedka od začátku,protože já miluju přestavby,vylepšování jak u nás,na zahradě i u jiných a velice si to užívám.A taky mám velice bujnou fantazii a moc bych si přála mít dům a občas přemýšlím,jak by vypadal zvenku i uvnitř,takže knížka je mi velice blízká.V podobném duchu se odehrávají i další dva díly.No a taky jsem nevynechávala pasáže o městech a vesnicích,některé jejich názvy mi utkvěly v paměti a opravdu moc ráda bych je viděla i naživo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš, že já to mám spíš naopak? O filmu nechci slyšet, dokud si nepřečtu knížku. Knížky jsou totiž ve většině případů daleko daleko lepší.
      Vylepšování taky můžu, někdy se dá strhnout i můj muž. Jako i tentokrát. A já jsem happy. Kdybych to totiž jednou jen tak nenavrhla mezi řečí, bylo by to pořád při starém. Můj anděl mi našeptal... :o)))
      Film jsem viděla už třikrát, je tak pozitivní. Vidím samé berušky! Všude! :o)

      Vymazat
  2. Ahoj Jituš! :-)
    Tento film jsem také viděla a také se mi líbil. :-)
    Strašně moc se mi líbí obrázek, který jsi sem dala. :-)

    Já teď čtu knihu a přiznám se ti, že u ní celkem trpím, neb mne vůbec nezaujala, ale taková jsem já, jak začnu číst, tak to prostě musím dočíst. :-)

    Dnes jdu jen na chvilku na koukanou, tak jsem zaskočila i k tobě. :-)
    Jitu měj se krásně a odolávej těm vedrům hodně pitím a nejlépe někde u vody. :-) Já mohu na vodu akorát tak koukat ve vaně. :-D Ale víš co? V pondělí beru poslední prášek!!!! :-)

    Ahoooooooooooooooooooj!!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě ze začátku moc nebavila, z toho si nic nedělej. Zaujala mě až v momentu, kdy jsme byli taky "na maltě". :o) Dnes je už pondělí a už jsi zdravá! Juch! Měj se prima. J.

      Vymazat
  3. Ahoj Jitu, knihu mám už zarezervovanou v knihovně, už jsem o ní slyšela na více místech a tak mě láká k přečtení. Díky teda za připomenutí, musí co jde rezervovat, protože jak do knihovny vlezu a vidím ty tisíce knih, najednou mám v hlavě vymeteno a vůbec netuším, po které knize sáhnout:-). Přeji ti krásnou neděli!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hezké počteníčko, Peti, a děkuju za návštěvu. Krásný týden, J.

      Vymazat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *