úterý 8. července 2014

d.n.e.s.

 
 
 


venku
přebírám rybíz na houpačce
užívám letní déšť na vlastní kůži
nasávám vzduch po dešti
ozobávám jahody


 
 

doma
 umývám nohy jelenem
zpracovávám rybíz
pochutnávám si na vajíčkové pomazánce
z domácí lučiny
raduju se z modrého časáku
popíjím kofi s květy levandule
a experimentuju s řepou


 


Zapečená řepa s balkánským sýrem
Tento recepis objeven u Moniky Brýdové
a rozhodně stojí za zkoušku.
Překvapil mě svou netradiční chutí.
Lehké jídlo pro parné dny.
 *
osobní postřeh - chutná lépe teplé


 


Červená buchta
 nastudováno (a upraveno) z Pravého domácího časopisu
250 g uvařené červené řepy (malá bulvička řepy)
180 g celozrnné mouky (100 g celozrnné, zbytek hladké)
150 g třtinového cukru (bílého cukru; třtinový šetřím na zavařování)
75 g kakaa (asi lžička a půl)
3 vejce
200 ml olivového oleje (100 ml)
1 balíček prášku do pečiva
marmeláda

Řepu vaříme neloupanou vcelku asi 1 až 1,5 hod.
Po uvaření jde slupka krásně sloupnout.
Pozor na červenou kuchyň.
Poté ingredience smícháme v těsto
a pečeme zhruba 30 - 40 minut.
Potřeme marmeládou.
*
osobní postřeh: zachutnal i muži, ač není řepomilec
Dokonce si šel přidat.
Možná přeslechl, že je tam řepa.
(zdůrazňovat mu to nebudu...)
:o)


 


a mezi tím vším
sleduju Jardu


*
 "Dejte si co nejvíc práce, abyste opravdu žili."
William Saroyan

 ☼


7 komentářů:

  1. Určitě zkusíme. Leto budiž pochváleno. Zdravíme z lesů

    OdpovědětVymazat
  2. Buchta vypadá dobře, zkusim až bude řepa:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Jity moc pěkné recepty...řepy mám dost...hezký den...Šárka

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Jituš !!!
    U tebe je zase tak príma a oddychově!
    Čtu si tady a OPRAVDU věřím,že si léto užíváš a raduješ se i z všedních dnů.
    Recepty jsou zajímavé,já vymýšlím do jakých pokrmů "schovám" cuketu,která nám dozrává,protože muž a cuketa...NIKDY.
    Netuší,že to bude mít podobné jako ten tvůj s řepou.
    Obdivuju tvoje jahůdky,protože ty naše jsou úplně uschlé.
    Jituš,měj se hezky a DÍKY za přivítání !
    Blanka

    OdpovědětVymazat
  5. Jíťo, u tebe je parádně! Recepty jsou zajímavé, u nás má ale řepa největší úspěch klasicky zavařená :-). I když přiznávám, že ta buchta vypadá zajímavě a lákavě, tu asi vyzkoušíme :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jituš, hezky si užíváš letní dny. Ta řepa z balkánem vypadá moc dobře, asi vyzkouším. Jana

    OdpovědětVymazat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *