pondělí 31. srpna 2015

Útěk

 
 

... před teplem
V kumbál(k)u je u vždycky fajn.

čtvrtek 27. srpna 2015

Z lílie stonek

 
 
 

Včera jsem řádila na zahradě.
Vše suché muselo pryč.
Ale tyhle stonky z lílií se mi zamlouvaly.
Bylo škoda je vyhodit na ohniště.
Paráda na schodiště je hotová.

středa 26. srpna 2015

Je libo zeleno?

 
 
 

Letošní horké léto úrodě nesvědčilo.
Třeba hrášek se mi upekl "zaživa".
Zem na zahradě byla vyprahlá a tvrdá jak beton.
Zasadit nový hrášek nebylo prakticky kam.
Leda...
Líbí se mi metoda Mela Bartholomewa z knihy Zahrada na jednom metru čtverečním.
Zeleninu a květiny pěstuje v dřevěných rámech metr krát metr s vlastním namíchaným substrátem.
Kompost - rašelina - vermikulit.
Něco obdobného jsem zkusila v truhlíkách.
Díky pravidelnému zalévání a horkým dnům (v tomto případě vyhovují) se mají rostlinky čile k světu.

 

A tady zeleno v praxi: mladé rostlinky hrášku.

sobota 22. srpna 2015

Aby bylo kam hlavu složit

 
 

I špendlíky by rády někam složily hlavu.
Tedy spíše svou ostrou špičku.
Jehelníček v bílošedém hávu, tón v tónu.
Kumbál(ek) dostává svou výbavičku.

pátek 21. srpna 2015

Levandulový chlebík

 

Když jsem nedávno četla Čarovnou zahradu od Sarah Addison Allenové, "záviděla" jsem hlavní hrdince Claire, že umí péct levandulový chleba.
Dokázal provonět celou knížku.
Doma pečený chleba, to je moje.
Hledala jsem na internetu recept, ale neúspěšně.
Pak mi přišla do schránky červencová Rozmarýna a já jsem zajásala.
Uííí.
Recepis hned na druhé straně.

 
 

Vyzkoušeno.
Upečeno.
Mlask.

Původní recepis
 (v závorce moje ingredience)
350 ml vody
2 lžičky sušeného droždí (1/4 balíčku nesušeného droždí)
250 g hladké mouky
125 g žitné mouky (příště nahradím hladkou nebo chlebovou pšen. m.)
125 g celozrnné pšeničné mouky
2 lžičky soli
150 g vlašských ořechů (2 lžíce mandlových lupínků)
2 lžíce levandulových květů (1 lžíce)
Po vykynutí předehřejeme troubu na 220 stupňů, takto pečeme 15 minut.
Pak snížíme na 190 - 200 stupňů po 25 - 30 minut.
Necháme vychladnout na mřížce.
Výborně se hodí v kombinaci máslo - marmeláda.
S domácí malinovou je to numero uno.

čtvrtek 20. srpna 2015

Když zavoní majoránka

 
 

Jde se pracovat.
Naštěstí je to příjemná práce.
Nádherně po ní voní ruce.
Ale nejdřív ta správná atmosféra...
svíčka
ledové kakao s kofeinem...
A jde se na to! 

 

Ještě před deštěm jsem stačila sestřihnout bylinkové keříky.
Uff.
Už je usušeno.
Mužovo nejoblíbenější koření - majorán.
Nestačím sušit, jak velkou má spotřebu.
No, tak teď máme CELOU skleničku.
Jsem zvědavá, jak dlouho...

 
 

V mezičase trocha šití a paráda je na světě.
Letos si suším levanduli i do kuchyně, hlavně do chleba.
Nechávám i celé květy se stonkem, ty se výborně hodí do skleničky s cukrem.
Lépe se pak před použitím vyndávají.
A já se loučím, čeká mě ještě oregano.

středa 19. srpna 2015

Černobíle

 

Venku prší a já jsem šťastná jako blecha.
Konečně skončily ta vedra, kdy se mi nechtělo dělat vůbec nic.
Ke všemu scházela energie.
Nejlépe zalézt do ledničky a vylézt až na podzim.

 

V kumbál(k)u to dnes žije.
Sice je málo světla a musím si svítit lampou, ale to vůbec nevadí.
Začínám se zařizovat.
Tvořím.
Konečně mám jasno, jaká barva tady bude velet.

 

Jeden povlak jsem našla v syslírně.
Tehdy jako dárek se nikam nehodil.
Teď je na řadě kámoš parťák.
A v hlavě už se rodí minidoplňky.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...