sobota 9. ledna 2016

(Balzám) Nejen na rty

 

Rozšířila jsem domácí výrobnu o balzám na rty. Jak jsem zjistila, hodí se i na suchou pokožku a odřený nos. Takový domácí "zázračný kelímek". Za ten utrácím nekřesťanský peníze a to ho kupuju jen v akci. Už nemusím. Už mám takový taky doma. A navíc vím, co v něm je.

 

Receptů jsem na internetu našla několik. Nejvíce se mi líbil tento.

Balzám
20 g kokosového oleje
20 g bambuckého másla
10 g včelího vosku
1 lčíce mandlového oleje
 *
Vitamín E, který je navíc v původním receptu, jsem nepřidávala. Je obsažený v koupeném mandlovém oleji.
 *
Všechny ingredience se nechají rozpustit ve vodní lázni a ještě teplé se nalijí do dóziček. Tuhne to docela rychle. Celá výroba zabere pár minut.
*
Vyzkoušela jsem dvě dávky. V té druhé jsem navíc nechala rozpustit kostičku 75% čokolády. Ta balzám čokoškově obarvila a je v něm i maličko cítit. Ale abych pravdu řekla, sympatičtější je mi ten balzám bez čukulády. Opravdu velmi jemně voní po včelím vosku a rty jsou po něm fajn vláčné.

 
 

 Plechovou krabici na sušenky jsme vyprázdnili(a), tak jsem ještě stihla upéct další krekříky. Tentokrát s menším množstvím cukru a větším množstvím špaldové mouky.
Přes Vánoce jsem zjistila zajímavou věc. A totiž tu, že kupované oplatky mi přestávají chutnat.

5 komentářů:

  1. Ahoj Jitu, děkuji za recept na balzám, zrovna ho všichni doma potřebujeme. Tak v pondělí objednám suroviny. Nebo neporadíš, kde nakupuješ ty? Já jsem dneska smíchala synovi mast na ekzém, je ze tří mastí z lékárny a zabírá rychle. Konečně dorazila zima a s ní i všechny neduhy pleti :-) Sušenková razítka mám taky, jen co dobaštíme cukroví, taky upeču. nějak ujíždím na domácím, peču i chleba. Jak píšeš, vím co v tom je. Měj hezkou neděli, pa Radka

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Radi,
    kokosový olej se dá koupit v DM, já ho ale kupuju na netu U tří lílií. Dělám z něj i mýdlo, vyplatí se mi kupuvat u nich i další suroviny - jako třeba včelí vosk. Bambucké máslo a mandlový olej jsem koupila v lékárně, objednali mi to tam ze dne na den. Dalo by se to koupit i v DM nebo v prodejně se zdravou výživou a kosmetikou. Většinou je to tam ale dražší.
    Ta tvoje mastička by mě zajímala, taky mám ekzem.
    Pohodovou neděli, J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, díky za radu, zajdu do DM. Já jsem smíchala masti z lékárny, v poměru 1:1:1 Infadolan, calciovou mast a mast s vitamínem E (tak se jmenuje). Vyjde to celkem na cca 150Kč. Používáme to na ekzém, odřeniny, popáleniny, popraskané paty. Na všech mastech je napsáno, že jsou na rychlejší hojení. Vyzkoušej, uvidíš, určitě ale neublíží.
      Přeji pohodový týden, pa Radka

      Vymazat
    2. Díky za tip, určitě vyzkouším.
      Mě se ekzem po těle téměř vytratil, co používám domácí mýdlo. Jen z obličeje se ho nemůžu zbavit. Bambucké máslo je taky hotový zázrak. Jenomže je docela drahé...
      J.

      Vymazat
  3. Dokonce i kelímky se dají koupit v lékárně. Tyhle mají 20 ml a jsou na šroubovací uzávěr.

    OdpovědětVymazat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *