čtvrtek 4. února 2016

Brněnské podzemí a muzeum hraček

 

Výletová sezona začíná.
Právě dnes a právě v ikei.
Tralalajdy okolo Brna začínáme s oblibou právě tady. Za pět peněz se tu hned na startu našeho dobrodružství vydatně nadlábnem, doplníme hladinu cukru a kofeinu v krvi a na výlet jsme jak se patří pořádně připravení.

 
 

Přesouváme se do města. Naším hlavním cílem je podzemí pod Zelným trhem. Do další prohlídky nám však zbívá něco málo přes půl hodiny. Zaskočíme tedy ještě na chvilku do literární kavárny, kde mají výbornou kávu a malinovku i s paraplíčkem.
A hurá do podzemí!

 
 
 
 
 

Asi na půl kilometru pod povrchem se nachází propejné sklepy, v kterých jsou nejrůznější expozice. Vinný sklípek, spížka, alchymistická laboratoř, mučírna, hospůdka... Prohlídka trvala skoro tři čtvrtě hodiny a předčila mé očekávání. Opravdu zajímavá návštěva do historie města brněnského.

 

Přesouváme se pod drakem a skrz radnici k muzeu hraček k Měnínské bráně. Nevelký baráček skrývá nádherné poklady.


V horním patře jsou vystavená hlavně autíčka, vláčky, letadélka, ale také dobové společenské hry, u kterých vydržím stát opravdu dlouho. Velká cena Brna, Dostihy a sázky, Obléhání Prahy - to všechno s barevnými plánky, figurgami a návodem.
Dolní patro je zaměřené na panenky a domečky pro panenky. Hned u vchodu se nám líbí malý obchůdek i s výlohou. To ještě netušíme, co nás čeká na úplném konci vitríny. Nádherný dřevěný koloniál z roku 1905 s šuplíčkama, malinkýma krabičkama kávy a mýdla, lahvičkama a papírovýma kornoutama, štůčkami smotaných látek, nákupními košíčky. Těch prkotinek a propracovaných detailů! Nemohla jsem se od něj odtrhnout.
Třešnička na dortu dnešního výletu.

2 komentáře:

  1. Toll, Jitu! Beide Museen hätten mir auch gefallen. Da hattet Ihr wirklich einen schönen Tag. Vielen Dank für die Bilder :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Es war toll, Naty! Das Geschäft für die Puppen. Herrlich! Mit so einem Geschäft würde ich auch gern spielen.
    J.

    OdpovědětVymazat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *