čtvrtek 2. června 2016

Bezlepkový chlebík s psylliem

 

Poslední dobou neřeším nic jiného než jídlo. Až jsem se po mnoha nezdařených pokusech naučila péct kváskový chleba, zjistila jsem, že ho nemůžu. Nemůžu ani kvásek, ani kvasnice, čímž se možnost pečení domácího pečiva značně komplikuje. Jsem z toho docela nešťastná...
*
Dokonce i strýček Google nedává příliš na výběr. Jednou z možností je pohankový chléb (TADY), kdy se kvasnice nahrazují rozpustnou vlákninou psylliem. Výsledek ale nic moc. Chleba dost zvláštně chutná a voní (spíš teda zapáchá) jak mokré sen (lépe by vystihovalo slovo kravinec). Dokonce ani mix pohankové a rýžové mouky a kopa semínek a koření nepřebila ten odér. Po rozmražení je chleba téměř nepoživatelný.

 

Alternativou asi bude tento chlebánek (TADY). Recept jsem si upravila, stejně tak dobu "kynutí".

150 g pohankových a ovesných vloček
20 g lněných semínek
20 g slunečnicových semínek
20 g mandlí
20 g dýňových semínek
1 lžíce chia semínek
3 - 4 lžíce psyllia
1 lžička mořské soli
3 lžíce olivového oleje
320 - 350 ml vlažné vody

Všechny suché suroviny jsem prohnala mlýnkem na koření. Psyllium do sebe vsákne vodu, takže po chvíli těsto zhoustne. Dala jsem 350 ml vody, ale na zbytek surovin to bylo asi moc. Příště dám míň. Těsto jsem zamíchala večer a nechala v míse odpočívat do dalšího dne do odpoledne.
*
V troubě se krásně zvedl, ale potom klesl. Musím zjistit, v čem je zakopaný pes...
*
Jinak je docela dobrý, beru si ho s sebou do práce jako svačinu, dá se jíst jen tak. Občas na něj chodím, když mě honí mlsná.
*
O víkendu budu dělat pokusy s plackama, snad to dobře dopadne a už nebudu muset vymýšlet, co s "pečivem" v mém novém životě...

3 komentáře:

  1. Krása! Držím palce, taky bych potřebovala nějakou injekci motivace :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Dík, snad se brzy začne blýskat na lepší časy.
    J.

    OdpovědětVymazat
  3. Ich bin mir nicht sicher, ob ich aus der Google-Übersetzung das Richtige schließe... Geht es um Gluten-Unverträglichkeit? Guck mal, ich hab diese Seite gefunden mit glutenfreien Brotrezepten:
    http://www.glutenfrei-kochen.de/kb/kategorie/id/2/glutenfrei/Glutenfreies+Brot

    OdpovědětVymazat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *