pondělí 8. května 2017

Pozor! Pohov!

 

 Kéž by bylo volných pondělí více... Ale asi bych si je neužívala tak, jak jsem si obě užila. Žádné vstávání před pátou, ale před osmou. Další výhodou je, že pracovní týden už je nakouslý a do dalšího víkendu je to už jen pár dnů.

Život však není jen o čekání na pátek...

"Buď šťastný nyní, bezdůvodně, nebo nebudeš šťastný vůbec.
Čas je nyní, místo je zde.
Zůstaň v přítomnosti.
Minulost změnit nemůžeš a budoucnost nikdy nepůjde takovým směrem,
jakým plánuješ nebo doufáš."
Dan Millman

 

Na zahradě zasazeno. Hrášek, ředkvička, kedluben, špenát... Není kam spěchat. Jaro sice je, ale poměrně chladné a větrné. Zmrzlíci budou až o víkendu, do té doby rostlinky určitě nevyrostou, a pak se snad počasí konečně umoudří...

 
 

 V hmyzím domečku to letos žije. Téměř pokaždé vidím kolem lítat včelky a dnes jsem objevila dvě "zabetonované" ďourky.

 
 

Obludka je čerstvě ostříhán. Zase ho zlobí záda. Celé dopoledne proležel v hale. Odpoledne jsme se nechali uchlácholit jeho pobíháním po zahradě a vzali ho na prochajdu a už opět leží na dece nahoře.

 

Chleban jen z žitné mouky se POVEDL! Juch! Oproti pšeničnému tolik nenakynul, ale to mi vůbec nevadí. Uvnitř vypadá tak, jak se od chleba očekává. Juch! Ať žije kváskové pečeníčko.
Jdu si ho namazat máslem a bohatě posypat pažitkou.

8 komentářů:

  1. Jitko, hmyzí domeček je úžasný a žitný chléb vypadá taky moc dobře. Na celožitný jsem ještě nenašla odvahu, takže zatím zůstávám u pšeničně žitného, který peču dvakrát týdně.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
  2. Žitný kváskový byl mým cílem. Já odvahu měla :o), ale těch chlebů co skončilo v koši... To byla už spíš tvrdohlavost. A té mám jako beran dostatek.
    Chce to pořádný kvásek a vytuněný recept, který zvládne i naše trouba, a ten jsem konečně našla. Kdybys chtěla, pošlu.
    J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořádný kvásek, řekla bych že mám. Hýčkám si ho několik let. Ovšem vytuněný recept chybí. Pokud se o něj rozdělíš, budu moc ráda. Možná pak najdu i tu odvahu:-).
      abych.nezapomnela@gmail.com
      Děkuji
      H.

      Vymazat
  3. Jitko, krásný chlebík. Dobrou chuť :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky, jsem tak šťastná, že se povedl. A jak chutná!
    J.

    OdpovědětVymazat
  5. Jitko, ten citát o přítomnosti je tak moudrý. nic kromě přítomnosti vlastně neexistuje, říkám si. a že budoucnost není, jak si plánujeme, no jéje :) jak je ten vtip "víš, kdy se Bůh nejvíc směje?"
    "když mu řekneš svoje plány."
    chlebík je krásný, taky jsem kdysi pekla domácí kváskový žitný. teď zas se víc učím se sušičkou, ale stojí to za to.
    škoda, že má pejsek problémy se zády, snad to časem přejde. nevím, jestli by to bylo i pro tento případ, ale nic se tím nedá zkazit - pro lidi i zvířata na klouby, artritidu a spoustu dalších věcí je výborné MSM, přírodní doplněk stravy se sírou, je to úplně zázračný. síra je moc potřeba, ale půda je vyčerpaná, takže jí nejde už moc získat ze stravy. třeba by mu to mohlo pomoct.
    hmyzí domeček je krásný, taky bych ho někdy chtěla na zahradě udělat, zatím ještě ale nepřišel ten správný čas. gratuluju k včelkám, to musí být prima je pozorovat.
    měj se hezky, Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem dělala placičky v sušičce, tyhle jsou dobré:
    https://bearsvalley.blogspot.cz/2016/06/leetem-svetem.html

    Ale žitný chleba je žitný chleba. ;o) Dokážu ho jíst jen tak bez ničeho. Moc ráda bych vyzkoušela i tvoje chlebíky, dala bys mi, prosím, recept?

    Obludka už přes rok dostává tabletky, ale sem tam ho to chytne. Knírači na to trpí. Chce to klid a ležet, pak se to spraví. On je totiž velký divočák, všude musí být a lítá jak střelený. :o)

    O včelí domeček je zájem až letos, loni jako nový ležel ladem.
    I tobě příjemné dny,
    J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, už jsem dala na blog recept na chlebíky.
      taky mi chutnal žitný, ale nám se to zdravotně vyplatí, že ani ten žitný...a ze sušičky je taky dobrý. musíš si ho pěkně ochutit podle sebe, jak máš ráda, jak ti sedne. pak si ho taky ani ničím nemusím mazat.

      přeju, ať se daří Obludkovi co nejvíc ležet...všechny nás to někdy může vytrestat, když lítáme jako střelení :)

      měj se prima, H.

      Vymazat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *