středa 28. září 2016

Banánová mňamka

 

Další recept na alternativní dobrotu. Bohužel jsem neměla tolik datlí jako v původním receptu, tak jsem musela trošku improvizovat. Ale výsledek byl také dobrý a k odpolednímu kafíčku se náramně hodil.

Banánové stromy
4 zralé banány
1-25 datlí
1 lžíce citronové šťávy
6 lžic vody
60 g mletých ořechů nebo strouhaného kokosu

Banány oloupeme a rozpůlíme. Datle s citronovou šťávou a vodou krátce povaříme. Půlky banánů namočíme v datlové hmotě a pak obalíme v ořechách. Necháme zchladit a podáváme.

úterý 27. září 2016

Na lovu...

 
 
 
 

Každý den vyrážím s košíkem v ruce do okolních luk. Někdy sama, někdy mě doprovází M., sem tam vlajeme společně za vodítkem Obludky. Rozhodnutí dělat si každý den zelený koktejl mě drží už víc jak týden. Dokonce i ve všední den ráno si najdu chvilečku, abych nachystala vitamínovou bombu.

 
 
 

Tentokrát však do mixéru nestrkám žádné listy salátu jako v létě, ale pravé nefalšované bejlí. Nejčastěji řebříček, jitrocel, občas květy jetele, ptačinec a hlavně kopřivu. Každý den přidám k ovoci o trošičku více zeleného. Teď o víkendu už byla v koktejlíčku pořádná hromádka bylinek. Především kopřivy na mou rýmu, kterou jsem si v pátek přinesla z práce. Vyplatilo se. Po rýmě ani památky. Držela se mě dva dny.

 
 
 


Povzbuzeni úspěchem budeme pokračovat. Má to cenu! A tak teď kromě kopřiv, které používám čerstvé nebo je suším, hledáme i kopřivové semínko. Každá kopřiva je nemá a ne každá kopřiva je má krásně zelené. Musí se hledat a pátrat. Zatím jsme úspěšní a zásoby na zimu rostou. Až nebude dostatek zelených rostlinek zvenku, přidají se do koktejlu přes noc namočené sušené kopřivy nebo prášek z kopřivového semínka. A bacily se můžou jít vycpat... Tahle bylinka má totiž spoustu vitamínu C, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa.

pondělí 26. září 2016

Dýňová polévka

 

Dýňová polévka s čočkou a bylinkami
 podle Hanky Zemanové

1 větší cibule
2 stroužky česneku
150 g loupané červené čočky
1 menší dýně Hokaido
1 kostička zeleninového bujónu
snítky tymiánu, rozmarýnu, majoránky
sůl

Na oleji osmažíme cibuli a česnek, přidáme propláchnutou čočku, dýni nakrájenou na menší kousky a bylinky. Zalijeme 1,5 litrem bujonu. Osolíme a vaříme asi 20 minut na mírném ohni do změknutí dýně. Poté rozmixujeme a přecedíme přes sítko.

Rychlé, jednoduché a mňamózní... Tak mňamózní, že to chutná i mému muži!

neděle 25. září 2016

Y.A - Návrat do Crow Lake a šátek Šumění

 
 

Návrat do Crow Lake na mě v knihovně vykoukl z poličky, když už jsem byla na odchodu. Měla jsem už vybráno, ale přesto chtěl ke mně. Říkala jsem si, že to bude těžké čtení, ale i tak jsem si ho vzala s sebou. Každopádně jsem si ho na čtení nechávala až úplně naposledy. Po pár stránkách jsem si říkala, že ho číst dál nebudu. Bylo to na mě smutné. Vyhýbám se takovým příběhům, svých trápení mám dost, nemusím o nich ještě číst a zaobírat se jimi v myšlenkách. Ale i tak mě něco nutilo číst dál. Nelituju. Má něco do sebe, i když nemůžu přijít na to, čím na mě tak zapůsobil. Včera jsem ho dočetla a bylo mi to skoro líto. Konec je takový useknutý, jakoby nedodělaný... Vyřešení na pár stránkách - spíš řádcích. Možná je to jen můj pocit, protože bych chtěla vědět, co bylo dál...
*
5 hvězdiček z 5

 
 

Stále u šátku... Je tak jemný. Barevně mi v něm nesedí ta béžová, ale postupně si na ni přivykám. Už zase pokukuju po Šedé dece, protože tohle přibývá tak neuvěřitelně pomalu...

http://www.gsheller.com/2016/09/yarn-along-298.html

O knihách...
Knihy jsou pro lidi tím, čím jsou pro ptáky křídla.
John Ruskin 

sobota 24. září 2016

Datlové placičky


Raw tyčinky z datlí miluju. Hlavně ty s příchutí kávy. Dokázala bych je jíst na kila. Tyhle jsou domácí a vím přesně, co v nich je. Datle, oříšky, kokos... Káva ne. Tu si k nim uvařím.

 

100 g nakrájených datlí
60 g kešu a mandlí
podle potřeby kokos

Datle zahříváme v trošce vody a rozmělníme je na kašičku. Přidáme nadrcené oříšky a podle potřeby zahustíme kokosem. Na plechu vytvarujeme placičky, které pečeme při 150 stupních asi 15 minut. Pozor na ně, rády se připalují. Po vychladnutí skladujeme raději v chladu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...