úterý 27. září 2016

Na lovu...

 
 
 
 

Každý den vyrážím s košíkem v ruce do okolních luk. Někdy sama, někdy mě doprovází M., sem tam vlajeme společně za vodítkem Obludky. Rozhodnutí dělat si každý den zelený koktejl mě drží už víc jak týden. Dokonce i ve všední den ráno si najdu chvilečku, abych nachystala vitamínovou bombu.

 
 
 

Tentokrát však do mixéru nestrkám žádné listy salátu jako v létě, ale pravé nefalšované bejlí. Nejčastěji řebříček, jitrocel, občas květy jetele, ptačinec a hlavně kopřivu. Každý den přidám k ovoci o trošičku více zeleného. Teď o víkendu už byla v koktejlíčku pořádná hromádka bylinek. Především kopřivy na mou rýmu, kterou jsem si v pátek přinesla z práce. Vyplatilo se. Po rýmě ani památky. Držela se mě dva dny.

 
 
 


Povzbuzeni úspěchem budeme pokračovat. Má to cenu! A tak teď kromě kopřiv, které používám čerstvé nebo je suším, hledáme i kopřivové semínko. Každá kopřiva je nemá a ne každá kopřiva je má krásně zelené. Musí se hledat a pátrat. Zatím jsme úspěšní a zásoby na zimu rostou. Až nebude dostatek zelených rostlinek zvenku, přidají se do koktejlu přes noc namočené sušené kopřivy nebo prášek z kopřivového semínka. A bacily se můžou jít vycpat... Tahle bylinka má totiž spoustu vitamínu C, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa.

Žádné komentáře:

Okomentovat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *