Přípravy na podvečer vrcholí. Sice jsem chtěla jít ven, ale tohle je lepší. Chystám dvě těsta - jedno na rohlíky, druhé na keksy. Rohlíky samozřejmě nemůžou zklamat, jen v troubě jim to tentokráte trvá nějak dlouho. Ne a ne se upéct.
Těsto na krekry rozděluju na dvě půlky. Trojúhelníčky jsou s konopným semínkem, čtverečky s mákem. A hvězdičky? Ty jsou ze zbytkových těstíček smíchaných dohromady. Krekry mizí závratnou rychlostí. Nejprve na ně chodím já. Nemůžu se totiž rozhodnout, které jsou chuťově lepší. No, a večer jejich počtem zahýbal samozřejmě t., pro které jsem je speciálně pekla. Prý jsou vynikajicí a lepší než kupované.
Rohlíky
(podle Cuketky)
500 g mouky
285 g vlažné vody
60 g sádla
2 lžičky soli
1/4 kvasnic
Těsto necháme vykynout zhruba 90 minut. Poté z něj tvarujeme kuličky o hmotnosti cca 75g. A z nich rohlíčky. Je zbytečné válet těsto do trojúhelníků. Stejnou služby udělá i obyčejná užší placka. Narolované rohlíčky postříkáme vodou, posypeme mákem a necháme kynout další půl hodinu. Pečeme při 200 stupních asi 10 minut.
Slané krekry
(podle Hanky Zemanové)
250 g celozrnné špaldové mouky
100 ml vody
100 g změklého másla
2 lžíce olivového oleje
1,5 lžičky soli
mák, konopné semínko...
Těsto necháme chvíli ztuhnout v lednici. Pak ho rozválíme, posypeme mákem a válečkem ho zatlačíme do těsta. Vykrajujeme krekříky. Ty pak pečeme asi 15 minut při 150 stupních.
A společný večer může začít. Nejdříve hostinou. Chlapi dali přednost tataráčku, pro nás holky jsou voňavé houstičky. Náš jídelní stůl se šťastně prohýbá pod těmi dobrotami a libuje si, kolik u něj sedí strávníků.
A pak se cestovalo. Po Evropě.
"Počkej, kde su?"
"Já jedu do Lepidla!"
"Do té Prahy snad nedojedu, zas tam kdosi stojí. ... Né, teď je tam objížďka!"
Musíme zopakovat. Brzo!
♥
Žádné komentáře:
Okomentovat
* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *