sobota 10. dubna 2021

(Ne)tradičně


 Přípravy na podvečer vrcholí. Sice jsem chtěla jít ven, ale tohle je lepší. Chystám dvě těsta - jedno na rohlíky, druhé na keksy. Rohlíky samozřejmě nemůžou zklamat, jen v troubě jim to tentokráte trvá nějak dlouho. Ne a ne se upéct.
Těsto na krekry rozděluju na dvě půlky. Trojúhelníčky jsou s konopným semínkem, čtverečky s mákem. A hvězdičky? Ty jsou ze zbytkových těstíček smíchaných dohromady. Krekry mizí závratnou rychlostí. Nejprve na ně chodím já. Nemůžu se totiž rozhodnout, které jsou chuťově lepší. No, a večer jejich počtem zahýbal samozřejmě t., pro které jsem je speciálně pekla. Prý jsou vynikajicí a lepší než kupované.

Rohlíky
(podle Cuketky)
 
500 g mouky
285 g vlažné vody
60 g sádla
2 lžičky soli
1/4 kvasnic

Těsto necháme vykynout zhruba 90 minut. Poté z něj tvarujeme kuličky o hmotnosti cca 75g. A z nich rohlíčky. Je zbytečné válet těsto do trojúhelníků. Stejnou služby udělá i obyčejná užší placka. Narolované rohlíčky postříkáme vodou, posypeme mákem a necháme kynout další půl hodinu. Pečeme při 200 stupních asi 10 minut.

Slané krekry
(podle Hanky Zemanové)

250 g celozrnné špaldové mouky
100 ml vody
100 g změklého másla
2 lžíce olivového oleje
1,5 lžičky soli
mák, konopné semínko...

Těsto necháme chvíli ztuhnout v lednici. Pak ho rozválíme, posypeme mákem a válečkem ho zatlačíme do těsta. Vykrajujeme krekříky. Ty pak pečeme asi 15 minut při 150 stupních.


A společný večer může začít. Nejdříve hostinou. Chlapi dali přednost tataráčku, pro nás holky jsou voňavé houstičky. Náš jídelní stůl se šťastně prohýbá pod těmi dobrotami a libuje si, kolik u něj sedí strávníků.
A pak se cestovalo. Po Evropě.
"Počkej, kde su?"
"Já jedu do Lepidla!"
"Do té Prahy snad nedojedu, zas tam kdosi stojí. ... Né, teď je tam objížďka!"

Musíme zopakovat. Brzo!

Žádné komentáře:

Okomentovat

* Díky za Vaši milou návštěvu na mém blogu. *